divendres, 9 de març del 2007

Ordenança Local Reguladora del Soroll

Ja saben que no és una tasca fàcil governar un poble. Es necessita un projecte i molts caps i molts més braços per executar-lo. La legislatura actual està apunt de finalitzar. Per a la ciutadania és l’hora de rellegir els programes, repassar les promeses i comprovar-ne els compliments i els incompliments. Per als polítics, és el moment de fer balanç, de comprovar si els objectius s’han aconseguit o no, d’estudiar les causes i les conseqüències. Després de tot això, i si realment, es creu i es vol avançar en una democràcia participativa, s’hauria d’informar exhaustivament al poble, perquè en definitiva aquest és el destinatari final dels èxits i dels fracassos dels polítics.

En el programa que va presentar Esquerra Unida en les anteriors eleccions, podem llegir:

Crear l’ordenança municipal reguladora del soroll.

S’ha fet o no s’ha fet? No ho sabem. Si que observem que el poble durant aquest legislatura ha crescut i s’han construït cases molt a prop d’empreses ja instal·lades (PREARCON, VIDECA, STECO, MAGATZEM SALPUER...). El funcionament d’aquestes empreses, les seues activitats, els camions que porten i s’emporten productes, els frigos...., tot això crea uns sorolls que com estan demostrant totes les investigacions sobre contaminació acústica, afecten negativament la convivència i la salut física i mental de les persones que els han de patir.

Ens preguntem, la regidoria de Medi Ambient ha mesurat el nivell de contaminació acústica d’aquestes zones? Hi ha un mapa local que reflectisca el nivell de contaminació acústica? S’ha iniciat alguna acció perquè aquestes empreses que contaminen incorporen mesures correctores per disminuir el nivell de sorolls que originen?

Un altre element que contamina acústicament són els aparells d’aire condicionat que, amb l’augment de les temperatures, apareixen per tot arreu. S’instal·len al carrer i, quina paradoxa, aquests aparells llancen el soroll i l’aire calent, a aquells veïns que encara no en tenen i, per poder dormir ho han de fer amb les finestres obertes. Si a tot això, afegim l’estètica de les façanes, és evident que urgeix una ordenança municipal que obligue, si hem dit obligue, a instal·lar aquests aparells dalt dels terrats. Si no hi ha obligacions, és impossible exercir els drets. Els drets sempre comporten deures.

Més elements que creen sorolls innecessaris que dificulten la convivència i la salut: motos i cotxes amb els tubs d’escapament de gasos amb un sorolls infernals per damunt dels permesos per la normativa, els cotxes-discoteca amb els decibels a lo bèstia que ens amarguen la necessària tranquil·litat i el dret al descans, sense que puguem dir res. En aquest tema pareix que impera la llei de la selva. és tan difícil que els responsables de vigilar aquesta qüestió actuen? Per què uns pocs descervellats ens han d’amargar a tots?

Finalment parlarem d’aquells sorolls, dels quals no els agrada parlar als polítics perquè, això resulta ser impopular. Però com ens afecta a tots, hem de parlar-ne. Ens referim a l’ús i abús dels petards, els masclets, les traques....quan són falles, festes, quan hi ha futbol, bodes o quan a algú li rota o li dóna la gana. Ara ja, seran les falles, doncs ala tots al petard i a fotre tot el que es puga al veïnat. Per què no som capaços de compaginar la festa, ben entesa, amb el dret de tots a no patir sorolls innecessaris?

Esperem que aquestes reflexions ajuden a millorar l’acció política i, consegüentment, la convivència.

www.acicastello.org