dimecres, 20 de febrer del 2008

Aprendre Democràcia dels Plens en Directe

Avui ningú dubta de la importància de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) i de la potència del seu impacte en la societat actual, la qual de ser d’industrial ha esdevingut societat de la informació i del coneixement. El desenvolupament tan accelerat de les TIC, juntament amb la facilitat per poder accedir-hi, imposen el seu domini en una societat, cada vegada, més diversa i global. Però aquesta realitat tan evident, ens porta a una reflexió necessària, precisament, sobre qui i com pot accedir a aquesta informació i coneixement. Les anomenades noves tecnologies estan provocant una revolució que afecta a tots els àmbits de la nostra vida i, naturalment, també a la nostra concepció com a ciutadans i a la nostra participació en la societat, entesa com implicació i compromís en la millora d’aquesta. Afecta, per tant, a la política i a les relacions de poder.

Les noves tecnologies, sobretot, la ràdio, la televisió, la gravació en àudio i vídeo, l’accés a internet, elles a soles no podran fer en la pràctica que augmenten els nivells de democràcia participativa, necessiten de les voluntats polítiques que garantisquen l’accessibilitat de tothom a les fonts de la informació. La societat actual, tan complexa, demana la participació de tots els ciutadans en els projectes col·lectius, els quals superen el simple àmbit polític, tot i ajudant a crear un ordre social i a donar un sentit comunitari. Observem amb freqüència com els nostres representants polítics ens reclamen que assumim les nostres responsabilitats socials en tots els àmbits. Però, alhora, els ciutadans necessitem més preparació per poder participar, necessitem que des de les institucions s’instauren noves formes i noves vies que faciliten i milloren l’accés a tota la informació i a tot el progrés del coneixement.


El ple municipal és un òrgan de debat, de confrontació d’idees, de decisió i d’informació de l’àmbit polític local. L’ús de les tecnologies en totes les esferes de la societat, constitueix una via fàcil i cada dia més barata per acostar els plens, la vida política i els polítics a tots els ciutadans. Després de quasi 30 anys de democràcia, es detecta una despolitització creixent de la societat i un allunyament progressiu entre la classe política i la ciutadania. Facilitar l’assistència als plens des de casa a través de la ràdio, la televisió, internet... seria convertir la vida política local en un instrument de pràctica democràtica. Aquesta pràctica, ja instaurada, des de fa anys, en altres ajuntaments, ens permetria conéixer, en viu i en directe, els problemes reals que patim i les decisions adoptades per resoldre’ls. Ajudaria a reforçar l’aprenentatge democràtic, alhora que sens dubte, milloraria l’educació cívica i el compromís social.

Potser els demanen massa, però els polítics no haurien d’oblidar el sentit pedagògic de l’acció política, és a dir, la seua responsabilitat d’ensenyar pràctiques democràtiques i de participació a través de les seues maneres de fer política. és per això, que millorar l’accés de tots a la informació dels plens municipals, produirà una millora de les relacions entre la vida política i la pràctica d’una democràcia més participativa. També pot contribuir a una millor preparació perquè cada persona puga exercir els seus drets i deures, i a una formació que permeta participar en la construcció d’una societat civil activa, tot i fent-se càrrec de les seues responsabilitats com a ciutadà.


L’accés a la informació del ple, en viu i en directe, és, sense dubte, un instrument innovador per a construir noves formes de fer política i, alhora un mitjà dinamitzador de participació de la ciutadania en la construcció d’una societat més responsable, més solidària i més respectuosa dels drets individuals i col·lectius. Esperem que els nostres representats polítics s’ho reflexionen i prompte tots puguem assistir als plens des de casa.

Plataforma Cívica Castellonera