Avui ningú dubta de la importància de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) i de la potència del seu impacte en la societat actual, la qual de ser d’industrial ha esdevingut societat de la informació i del coneixement. El desenvolupament tan accelerat de les TIC, juntament amb la facilitat per poder accedir-hi, imposen el seu domini en una societat, cada vegada, més diversa i global. Però aquesta realitat tan evident, ens porta a una reflexió necessària, precisament, sobre qui i com pot accedir a aquesta informació i coneixement. Les anomenades noves tecnologies estan provocant una revolució que afecta a tots els àmbits de la nostra vida i, naturalment, també a la nostra concepció com a ciutadans i a la nostra participació en la societat, entesa com implicació i compromís en la millora d’aquesta. Afecta, per tant, a la política i a les relacions de poder.
Les noves tecnologies, sobretot, la ràdio, la televisió, la gravació en àudio i vídeo, l’accés a internet, elles a soles no podran fer en la pràctica que augmenten els nivells de democràcia participativa, necessiten de les voluntats polítiques que garantisquen l’accessibilitat de tothom a les fonts de
El ple municipal és un òrgan de debat, de confrontació d’idees, de decisió i d’informació de l’àmbit polític local. L’ús de les tecnologies en totes les esferes de la societat, constitueix una via fàcil i cada dia més barata per acostar els plens, la vida política i els polítics a tots els ciutadans. Després de quasi 30 anys de democràcia, es detecta una despolitització creixent de la societat i un allunyament progressiu entre la classe política i
Potser els demanen massa, però els polítics no haurien d’oblidar el sentit pedagògic de l’acció política, és a dir, la seua responsabilitat d’ensenyar pràctiques democràtiques i de participació a través de les seues maneres de fer política. és per això, que millorar l’accés de tots a la informació dels plens municipals, produirà una millora de les relacions entre la vida política i la pràctica d’una democràcia més participativa. També pot contribuir a una millor preparació perquè cada persona puga exercir els seus drets i deures, i a una formació que permeta participar en la construcció d’una societat civil activa, tot i fent-se càrrec de les seues responsabilitats com a ciutadà.
L’accés a la informació del ple, en viu i en directe, és, sense dubte, un instrument innovador per a construir noves formes de fer política i, alhora un mitjà dinamitzador de participació de la ciutadania en la construcció d’una societat més responsable, més solidària i més respectuosa dels drets individuals i col·lectius. Esperem que els nostres representats polítics s’ho reflexionen i prompte tots puguem assistir als plens des de casa.
Plataforma Cívica Castellonera
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada