dissabte, 8 de desembre del 2012

El futur de l'escola pública a Castelló.


En començar el curs escolar les autoritats autonòmiques d'educació ens donaren un bon ensurt en enunciar-nos, més que anunciar-nos- com anaven a resoldre, d'ara endavant, el tema de les construccions escolars, diuen que paralitzades per la “crisi”-justificant universal per a cometre totes les tropelíes- quan ací la “crisi” té nom i cognoms: Ni CIEGSA ni la Generalitat –el seu únic client- poden endeutar-se més.


Així que a partir d'ara ja no anaven a construir més col·legis públics, sinó que estaven estudiant una nova modalitat de construcció de centres docents: Els CIS (centres d'iniciativa social). Sota aquesta denominació –poseu-li vosaltres el qualificatiu- s'amaga l'enèsim intent del neoliberalisme imperant de privatitzar els pilars bàsics de l'estat del benestar de la nostra societat: La sanitat, primer i ara l'educació. Les quals, quan són universals, públiques i gratuïtes, garanteixen plenament la igualtat d'oportunitats i molts dels drets constitucionals reconeguts a la ciutadania de les societats democràtiques més avançades. Allò que ens va ocupar els esforços de molts anys de més d'una generació i que tant li va costar de conquerir a la ciutadania d'aquest país, allò que mai s'hauria d'haver tocat: Educació i sanitat de tots i per a tots. Perquè quan diuen que “els pressupostos d'educació, sanitat i serveis socials no es toquen” no parlen de mantenir la inversió en seveis públics, es refereixen a que, amb els mateixos diners, van a donar més dotacions a la gestió privada i –per què la suma done el mateix- retallades a la pública per continuar propiciant la privatització dels serveis públics, no sols en diners sinó ara també en sòl i en immobles.

Mitjançant els CIS es pretén que l'administració cedisca sòl públic durant 75 anys per què la iniciativa privada construisca i explote centres educació en règim privat concertat. En acabar-se aquests primers 75 anys encara no està clar què pot passar amb el règim del professorat ni amb el sòl i els edificis(recompra, renovació, reversió, venda, leasing, ...).

 



Però, queden moltes més incògnites per despejar, perquè els instruments legals d'ací no estan preparats, ni la concreció del model en funció dels seus objectius tampoc. Sols es coneixen dos fulls de la declaració d'intencions d'un projecte trianual de Previsió Educativa i la redacció d'una proposta d'esmena en l'avantprojecte de la Llei de pressupostos d'enguany (aprovada hui mateix pel Consell), la qual “permetria” el desenvolupament del model entre nosaltres. Model que per altra banda ja està experimentat, “allende la Mancha”: a Madrid on ja s'han construït 50 centres CIS i tenen huit anys d'experiència. Si quan el mal ve per Almansa ... (i això que l'Ave per allí encara no està acabat).


Si les primeres notícies apuntaven directament a que ací ja no s'anaven a construir més centres públics, més tard es deia que el ritme de les construccions decauria, com el pressupost de CIEGSA; però, que en aquest curs encara s'acabarien de construir els 27 que estaven iniciats i s'iniciarien uns poquets més (sis o set). Un d'ells ha de ser el Severí Torres, perquè en el mateix inici del curs el conseller d'educació els va dir als alcaldes allí presents –i Salvador Álvarez estava- que “s'assentaria amb cadascun d'ells per estudiar les necessitats dels seus pobles d'aquets quatre anys”, perquè com el pobles, les necessitats i les situacions són diferents les solucions també ho han de ser. I A més a més, el projecte del Severí ja està licitat i pendent d'adjudicació des del 7 de juny passat, no està en barracons, no es troba en una població on hi haja desequilibri entre l'oferta pública i concertada (si es fa CIS s'elimina l'oferta pública i s'atempta contra la llibertat d'elecció) i, de moment, no és gens fàcil la reversió d'un centre públic en privat (a Madrid també saben alguna cosa sobre el tema).

Però, com que hi ha moltes peces d'aquest trencaclosques sense dissenyar, concloure i encaixar, pensem que el millor serà que la Plataforma Cívica Castellonera convoque a totes les parts implicades a una taula rodona per parlar sobre “El futur de l'escola pública a Castelló” per al proper mes de gener. Així mateix, si trobem que els compromisos adquirits no garanteixen el començament de la construcció del nou Severí en un termini raonable, tornarem a convocar –assumint el nostre compromís amb Castelló- la manifestació de març per continuar reivindicant les infraestructures i els serveis bàsics i irrenunciables per a la ciutadania de Castelló.

Castelló de la Ribera, 31 d'octubre de 2011.

Plataforma Cívica Castellonera