Sopar-recital en homenatge a Joan Fuster i a Vicent Andrés Estellés
El passat dilluns 8 d'octubre ens reunirem a sopar. en bona companyona, més de cent cinquanta persones amb la intenció de celebrar la vespra de la Diada del País Valencià honorant a dos dels nostres millors escriptors: el pensador i el poeta.
Hi havia un perquè per aquest tot plegat i l'any estava farcit de motius. 2012 és l'any Fuster, se celebren 50 anys de la seua obra més coneguda i influentNosaltres els valencians . Als humans ens agrada celebrar dates redones, que esdevenen significatives, els 10 anys d'açò, els 25 anys d'allò...Enguany Fuster haguera acomplert 90 anys redons i en fa 20 de la seua mort. El 2012 Fusterià és un 20, 50, 90.
I al costat d'eixe dinamitzador cultural valencià de Sueca, situem un dels seus millors amics. L'home que va conquerir el cor de València com ningú, l'amant que millor ha acaronat el cos de la ciutat. Un dels poetes cabdals de la nostra literatura. L'home que va saber descriure el nostre tarannà amb colpidores paraules d'anar per casa: Vicent Andrés Estellés
En els prolegòmens al sopar departíem amb Urbà Lozano i Vicent Borràs, escriptors riberencs que ens han distingit enguany amb la seua assistència i participació, donant suport a aquesta segona festa de Vicent Andrés Estellés a Castelló. Abans de començar a sopar -per fer boca literària i comptant amb l'espontània participació del públic- férem uns quants “entrants” recordant alguns dels aforismes de Joan Fuster.
En acabar de sopar, els poemes d'Estellés, recitats pels escriptors i per algunes persones del públic assistent, i les cançons de Rafael Estrada –inspirades en poemes de l'Estellés i altres poetes valencians- ompliren de sons l'espai de la nau de la Cambra, finalitzant aquesta primera part amb una emotiva lectura col·lectiva del “Assumiràs la veu d'un poble”.
En la segona part, guiats per d'Amanda Gascó, recordàrem els passatges més importants de la vida i obra de Joan Fuster, de les reflexions sobre el poble i el futur del País Valencià recollides en “Nosaltres els valencians” : L'obra que va instigar el despertar de la consciència del nostre poble. Un llibre que encara és un referent. Una obra que ha servit per obrir el camí del seny, la construcció nacional del País Valencià i la recuperació de la nostra llengua.
Així mateix, recordàrem l'aplec de Castelló de 1982 (enguany fa 30 anys), on Joan Fuster va fer ressonar la seua veu ferma i decidida per ratificar la defensa de la nostra llengua i el nostre País. El vídeo amb la seua intervenció en aquell moment històric finalitzava l'homenatge a aquest riberenc brillant.
Els sons de la Muixeranga, tancaven la vetllada i ens encoratjaven a participar en la marxa cívica de la Diada del 9 d'octubre, programada per al matí següent.
La PCiC us agreix a totes les persones, forasteres i de casa, que participareu en les lectures la vostra implicació en l'acte i el vostre interès per fer-nos gaudir d'una revetlla plena d'enyorances i bons records. Així mateix, al temps que confiem en que continuareu participant, encoratgem a la resta dels assistents a anar sumant-se a la participació per fer una vetllada mésentre tots i de tots.
El nostre reconeixement també a la ciutadania castellonera que –superant diversos entrebancs- ens regala cada any més amb la seua assistència, participació activa i cooperació per gaudir, tots plegats, d'una nit inoblidable i per a repetir, sens dubte.
Castelló de la Ribera, 11 d'octubre de 2012
Plataforma Cívica Castellonera
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada