dissabte, 8 de desembre del 2012

Crònica del futur de l'escola pública a Castelló


Pocs minuts després de les 19 hores del passat dissabte 14 de gener de 2012, amb la sala de conferències de l'Obrera de gom a gom i amb la mesa vesant de ponents, començava la xerrada sobre “el futur de l'escola pública a Castelló”.

Després d'una breu introducció del tema, de la presentació dels col·lectius representats a la mesa, de les persones que assumirien la seua representació i de la metodologia de l'acte començaren les intervencions segons l'ordre proposat i consensuat.


Antonio Aviñó, regidor d'educació, iniciava el torn d'intervencions disculpant l'absència de l'alcalde i afirmant –com ja ho havia fet en anteriors ocasions- que el govern municipal del Partit Popular vol un Severí nou i públic, que faran tot el que calga per aconseguir-ho el més aviat possible i que ell mateixa està disposat a anar on calga i, fins i tot, a participar en les acciones reivindicatives i manifestacions si no aconsegueixen cap compromís, una vegada esgotades totes les vies negociació.

Joan Aviñó, director del col·legi públic Severí Torres, va fer paleses –una vegada més- les mancances de les instal·lacions actuals, les dificultats i el sobrecost afegits per la necessitat de duplicar els serveis als dos costats de la ronda, la multiplicació dels entrebancs i les responsabilitats del professorat per al desenvolupament de la seua tasca i el creixent desencant dels professionals generat pel progressiu deterioro de les condicions de treball i la fractura de la confiança en una pròxima i ràpida solució. Finalitzava la seua intervenció abogant per la superació del tema com a rèdit partidista i demandant com una necessitat del poble un Severí Torres nou on la xicalla castellonera reba una educació i un ensenyament públic i de qualitat en unes instal·lacions dignes.


Enrique Puertos, president de l'AMPA del Severí, manifestava que després de la darrera assemblea de novembre en la qual l'alcalde, Salvador Álvarez, i el regidor d'Educació, Antonio Aviñó, els digueren de primera mà quina era la situació del Severí i es comprometeren -en nom del govern de l'ajuntament- en dedicar tots els esforços necessaris per aconseguir un Severí nou i públic més prompte que tard, havien decidit –posteriorment- no prendre més accions reivindicatives fins que ixquen publicats en el DOGV els pressupostos d'educació de l'any 2012; moment en el qual es plantejaran les directrius a seguir. Tot i això, estimen necessari continuar recolzant i participar en les diferents accions que s'estan proposant, des dels diferents col·lectius, per a demanar una escola pública, de qualitat, en valencià, sense retallades i continuar amb les accions locals ja iniciades.


En representació de la Plataforma per l'ensenyament públic assistiren Miguel A. Vera, secretari general la FE de CC OO, Guillermo Martí, secretari general de FETE-UGT i Ferran Feliu de l'executiva de FAPA-València. Tots ells, després d'exposar-nos a grans trets l'era reseca i pelada en la qual ha esdevingut la frondosa i exuberant horta valenciana -en refererir-se a l'evolució de l'economia i les finances valencianes, ens manifestaren la seua preocupació per la gravetat de la situació. En una setmana El Consell ha modificat els pressupostos aprovats el mes passat i la falta de liquiditat del govern valencià posa en perill l'estat del benestar de la ciutadania valenciana en no poder pagar les despeses d'educació i sanitat (bollibre, receptes, concerts, despeses de funcionament, nòmines, ...). També ens digueren que els pressupostos aprovats -i ja modificats- tenen ben poc per a noves construccions d'educació i són molts els centres que estan pendents de reformes o construcció. Tots ells manifestaren estar totalment en contra de la cessió de sol públic per a construir centres concertats d'iniciativa privada, com han fet palès en les darreres concentracions del mes de desembre, perquè entenen que és un pas més en el camí cap a la privatització de l'ensenyament valencià i que entrebanca la llibertat d'elecció perquè agreuja més les diferències entre els centres. Així mateix manifestaren tenir molt poca confiança en la recuperació del ritme de les construccions i reformes dels centres d'educació, paralitzades des de l'any passat, amb una CIEGSA molt endeutada i un pressupost condicionat per les càrregues financeres, darrerament agreujat per la reestructuració de la Conselleria després de l'últim canvi del responsable en cap de la conselleria. Està tot per concretar i -el que és pitjor- sense diners per materialitzar-ho.


Les intervencions dels representants dels grups municipals començava amb la intervenció de Pilar Sarrión, ponent d'educació del grup socialista en Les Corts, denunciant que la política dels centres d'iniciativa social (CIS) pretén acabar amb l'educació pública en favor dels centres privats i concertats, perquè ara volen que CIEGSA construisca centres d'iniciativa privada en sol públic i que funcionen com a concertats com ja s'està fent en altres territoris espanyols. Acabava la seua intervenció denunciant que amb aquestes polítiques el partit popular ha portat al sistema educatiu valencià a una situació dramàtica, mentre que els socialistes valencians aposten decididament per la construcció de centres públics de gestió pública i per l'augment de places de zero a tres anys on hi ha moltes carències.

El representant del grup municipal d'EUPV, després de qüestionar que en el seu moment el disseny de la ronda de l'Almenà no fóra el més adequat, assenyalava que aquest havia condicionat greument la vida escolar del centre, dificultant l'organització, entrebancant els processos escolars i afavorint el progressiu desencant dels docents pel sobreesforç continuat sense perspectives de millora a curt termini. Per això el seu grup municipal sempre ha plantejat l'opció de la unificació del centre i el perfil més adequat a les necessitats del poble (9+18, front al 8+15 proposat inicialment per la Conselleria); i després d'haver estat els darrers anys fent el que calia per aconseguir el nou Severí el passat mes d'agost presentaren una moció per urgir l'inici de la construcció del nou Severí i l'alcalde no la va passar pel plenari al·legant que ells ja estaven fent les gestions pertinents per què així fóra. Espera que així siga i que prompte veiem com comencen les obres del nou Severí que ha de continuar sent públic en terrenys públics.


Finalitzava les intervencions dels grups municipals el representant de GCiE: Compromís, Moisés Vizcaino, assenyalant que el seu grup sempre ha estat al costat de les reivindicacions de la comunitat escolar del Severí –participant en les manifestacions i en les accions reivindicatives proposades pels diferents col·lectius- per aconseguir agilitzar l'inici de la construcció del nou Severí. Però, mentrestant, també han estat presentant mocions i fent propostes –sense cap èxit- per millorar les condicions de les instal·lacions del Severí invertint alguns dels fons de foment de l'ocupació dels quals ha disposat l'ajuntament en l'anterior legislatura. Per a GCiEC el futur del nou Severí passa, per ser un centre construït en sòl públic amb gestió pública, laic i de qualitat. Finalitzava la seua intervenció des del convenciment que cal continuar insistint amb les accions reivindicatives i dissenyant-ne de noves (ocupar la ronda els divendres de diferents setmanes amb diferents activitats de diferents col·lectius de Castelló ...) per què els mitjans de comunicació es facen ressò i les autoritats no se'n obliden que tenen pendent aquesta millora per la dignitat d'un poble.

La Direcció General d'Ordenació i Centres Docents va excusar telefònicament la seua absència al representant de la PCiC i en la mateixa conversa li va fer les següents precisions respecte del tema de la xerrada:

•  Aprovada la llei d'acompanyament dels pressupostos 2012, en la qual es contempla la possibilitat dels C.I.S., la Conselleria elaborarà la seua regulació i concreció.
•  En qualsevol cas, cap centre de règim públic es transformarà en CIS. Els CIS sols es proposaran allà on hi haja més demanda d'escolarització i ho sol·licite l'ajuntament.
•  En els pròxims mesos la Conselleria elaborarà la programació d'obres per a l'actual legislatura i prioritzarà les intervencions sota els criteris d'eliminació de les prefabricades i urgent rehabilitació de les infraestructures més obsoletes.
•  El reajust i la concreció de disponibilitat dels pressupostos del 2012 determinaran quantes obres començaran en 2012.

En obrir el torn de paraula al públic assistent es produïren diverses intervencions preguntant uns què es podia fer per eixir de l'encreuat, mentre altres lamentaven que la solució del Severí s'hagués dilatat tant en el temps i que després que l'alumnat i els docents hagen passat tantes i diverses penúries, ara -quan l'obra ja està licitada (des d'abril del 2010) quan hi ha propostes de 37 empreses (des del 7 de juny del 2010) per executar-la- la situació de fallida i el deute desbocat de les finances valencianes entrebanquen seriosament l'inici de les obres i el final d'aquest malsomni. En altres intervencions agraïren la gallardia i el talant del regidor en assistir i explicar la seua posició i la del seu grup en quantes reunions el convoquen, al temps que l'encoratjaven a mantenir-se fidel a les seues manifestacions i li demanaven més rapidesa en la gestió.

Per donar resposta a les preguntes i reflexions plantejades els ponents feren una segona roda d'intervencions en la qual els representants de la Plataforma per l'ensenyament públic es manifestaren per la mobilització i per la seguida de les accions reivindicatives fins aconseguir el Severí nou, suggerint –fins i tot- la superació de les discrepàncies entre els grups municipals per aconseguir l'objectiu comú: l'escola nova.


El director del Severí afirmava que estaria allí on el cridaren per aconseguir aviat el nou Severí i abundava en el seu plantejament inicial de considerar aquest objectiu com una necessitat de poble per damunt de qualsevol altre interés o rèdit partidista.
La portaveu de PSPV/PSOE insistia en la necessitat de continuar reivindicant un ensenyament públic en sol públic i animava a participar en defensa de l'ensenyament públic en totes les convocatòries i accions reivindicatives que es proposaren.

En termes semblants es manifestava el portaveu d'EUPV i finalitzava apuntant que, de la mateixa manera que proposaren en el seu moment la unificació dels edificis del Severí, ara proposen que -en finalitzar el nou Severí- caldria reubicar en la mateixa zona l'institut de Secundària.

El representant de GCiE: Compromís, redundava insistint en que la solució del Severí ja no era una cosa d'esquerres ni de dretes, d'alts o baixets és una qüestió de dignitat de la ciutadania de Castelló i per tant una qüestió de tothom i caldrà recordar-la fins resoldre-la satisfactòriament. Si en finalitzar març no hi ha cap canvi significatiu en la situació no tindran cap inconvenient en tornar a participar en la manifestació anual compromesa per la PCiC.

Tancava les intervencions el regidor d'educació, Antonio Aviñó, contestant a algunes de les intervencions sobre les seues actuacions en aquestos sis mesos de gestió i insistint en que ha actuat tan ràpid com ha tingut la informació i que no ha fet més que
repetir el mateix en totes les reunions perquè és la posició del seu grup i d'ell mateix. Per tant, insisteix en que volen un Severí públic i nou el més prompte possible.

Finalitzava l'acte el moderador de la PCiC, assegurant que recollien els sentir dels col·lectius invitats, que compartien la necessitat de mantenir la mobilització i les accions reivindicatives, manifestada per quasi tots els ponents, i afegir-ne de noves ( metrofestació a Conselleria?...).


Si, finalitzat el mes de març de 2012, no hi ha cap compromís fefaent de les autoritats autonòmiques de que les obres van a començar immediatament, la Plataforma Cívica Castellonera -fidel al compromís adquirit anys en darrere amb la ciutadania- convocarà la tercera manifestació per un Castelló més digne

Agrair des d'ací, com ho férem en la xerrada, a totes les persones (forasteres o de Castelló, ponents o assistents) que dedicaren al menys dues hores d'una vesprada de dissabte a plantejar i escoltar les idees i propostes que ens ajuden -empentant tots alhora i en el mateix sentit- a fer realitat el somni de molts anys: El Severí nou i públic.

Dimecres, 18 de gener de 2012

Plataforma Cívica Castellonera