Passades les deu de la nit del dissabte 21 d'abril i al mateix espai de la Cambra Agrària, en el qual hem celebrat totes les fites importants del llarg recorregut en la defensa del topònim i de les nostres senyes d'identitat, ens reuníem prop de dues-centes persones amb un substancial canvi de decoració, però –malauradament- amb la mateixa reivindicació pendent: Castelló de la Ribera.
La benvinguda als assistents al Sopar Reivindicatiu del 25 d'abril s'iniciava reclamant com a patrimoni col·lectiu de la ciutadania castellonera la defensa del topònim, els guardons Síndic Pere Calp i la seua celebració -any rere any- en les dates pròximes a la manifestació anual del 25 d'abril; i finalitzava amb la presentació del dels guardonats d'enguany: els estudiants de l'I.E.S. Lluís Vives de València i Teresa Fuster Ortiz, saludats amb un fort aplaudiment.
Després del sopar, es reprenien els parlaments agraint a les persones i a les entitats que, amb el seu suport i col·laboracions, han participat activament en els preparatius i han fet possible –novament- el sopar del 25 d'abril i el lliurament dels VIII Guardons Síndic Pere Calp . Així mateix, li donàvem l'oportunitat a la representant d'Acció Cultural del País Valenciàd'exposar-nos el lema fusterià de la convocatòria del 25 d'abril d'enguany i de convidar a la ciutadania castellonera a participar en la manifestació del proper dissabte 28 d'abril.
Amb una breu exposició de Moisés Vizcaino, advocat –“gratia et amore”-de l'ASPC i coneixedor del tema, ens assabentava de l'evolució del plet del nom del poble, des de la darrera sentència, de l'últim recurs d'empara presentat davant del Tribunal Constitucional contra aquesta per l'ajuntament de Castelló, instat per una moció de GCiE, aprovada amb el recolzament de tots els grups municipals d'esquerra (EU i PSPV-PSOE) i del darrer aplanament del govern del Partit Popular de l'ajuntament de Castelló, a l'aprovar retirar l'esmentat recurs en l'acord del Ple de 13 de març passat.
A més a més, l'escenari legislatiu actual ha canviat substancialment, perquè ja no són els informes del Consell Valencià de Cultura, DG de Política Lingüística, Acadèmia d'Història (a favor de Castelló de la Ribera), solament l'informe de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (que proposa la traducció literal del nom “Vva. de Castellón”). Per tant, malgrat els esforços per arribar a un consens global i trobar una solució definitiva i independent de les majories futures, ens trobem -una vegada més- sense la possibilitat que algun tribunal entre en el fons del tema i es pronuncie sobre l'oficialitat del topònim “Castelló de la Ribera”, que s'ha llevat només per la retirada i aplanament del govern valencià, sense cap altre motiu legal.
Uns instants després prenia la paraula Amanda Gascó, incansable col·laboradora d'Escola Valenciana (la darrera entitat guardonada en el Síndic Pere Calp de País Valencià) per mostrar-nos l'escenari més actual i futur de la nostra llengua en el nostre entorn més pròxim, mitjançant la seua intervenció titulada: “ Una llengua que camina en un poble que no calla” . El missatge final resultava positiu i encoratjador en defensa de l'ensenyament futur de la nostra llengua en un entorn immers en el plurilingüisme consensuat.
En manifestar el nostre reconeixement a l'alumnat de l'I.E.S. Lluís Vives de València per defensar les seues conviccions per l'escola pública de qualitat, laica i en valencià, fins i tot posant en risc la seua integritat física i la seua llibertat personal front a la incomprensible intransigència del poder democràtic i la brutalitat policial, Yolanda els lliurava el VIII Guardó Síndic Pere Calp de País Valencià als estudiants de l'I.E.S. Lluís Vives de València. En rebre el guardó, els cinc representants de l'alumnat del Vives , presents al sopar , agraïren en nom dels seus companys i de tot el moviment estudiantil de la primavera valenciana -als quals feren extensiva la distinció- el reconeixement, al temps que manifestaren la seua decidida voluntat de perseverar –malgrat estar incursos en processos judicials- en la defensa de l'escola púbica valenciana de qualitat i dels seus valors democràtics i cívics.
Després d'un breu recorregut per l'acció cívica de Teresa Fuster , des de la fundació de l'Associació Síndic Pere Calp i la seua intensa dedicació a l'organització dels actes i trobades dels Castelló i en la defensa del topònim de Castelló de la Ribera des dels moments difícils de l'any 1994 fins hui mateix, Dolors Franco li lliurava el VIII Guardó Síndic Pere del poble, al mateix moment que l'Emili Somenyo tocava la muixeranga i tothom es posava dempeus. En rebre el guardó, Teresa es va manifestar, amb un emotiu discurs, molt satisfeta i reconeguda per la distinció i va voler fer compartir-la amb altres persones (Dolors, JuanJo i Moisés ) junt amb les quals havia compartit alegries i preocupacions en el camí recorregut i que -al seu parer- ho mereixien tant com ella mateixa.
Finalitzarem l'acte amb les actuacions de Rafael Estrada, dedicant-li “moreneta del meu cor” a la guardonada, Teresa Fuster, i un poema del seu nou llibre als estudiants del Vives i a tots els indignats; i com no –a petició del públic- “camí de la Font Amarga”.
L'AJCR i la PCiC us agraeixen de debò a totes les persones, que heu participat en la preparació i organització de l'esdeveniment, la vostra col·laboració i us encoratgem, junt a la resta de la societat castellonera, a continuar retrobant-nos els propers vint-i-cinc d'abril.
Castelló de la Ribera, 25 d'abril de 2012.
Assemblea de Joves de Castelló de la Ribera
Plataforma Cívica Castellonera
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada